Crossover kopen? Vind hier een overzicht van alle modellen!

Op zoek naar een nieuwe crossover voor de beste prijs? Bekijk een overzicht van alle SUV's en zie meteen hoeveel korting je kan krijgen!
Een crossover is een auto met een verhoogde zit. In het verleden waren dit normale auto's die werden omgevormd tot terreinwagens. Een modale auto, zoals een Volkswagen Touran, werd omgevormd tot een Cross Touran met als resultaat hogere veringen, andere bumpers en grotere banden. Dit eenvoudige aanpassing was echter niet zo populair omdat het vooral op grotere wagens werd uitgevoerd. Ook had het niet echt een SUV look, eerder een normale auto met grotere banden.

Nu gebruikt men deze term voor kleine SUV's die niet echt een vierwielaandrijving heeft, of een geavanceerde terreinmodus, enzovoort. Maar, ook dit is niet duidelijk meer omdat er tal van grote SUV's beschikbaar zijn op de markt die helemaal geen off-road capaciteiten hebben. Een voorbeeld is een Skoda Kodiaq, een grote SUV dat verkocht wordt met voorwielaandrijving. Een dergelijk auto is verre van een echte off-roader of SUV.

Wat is nu definitief een crossover? Eigenlijk kan je soms een crossover een SUV noemen en soms ook omgekeerd. Een echte definitie is intussen verwaarloosd, doordat merken heel wat verschillende soorten SUV's hebben ontwikkeld. Via de mycarena autozoekmachine sorteren wij SUV's als alle auto's met een hoge zit. Dit is inclusief een crossover zoals een Audi Q2 of een grote SUV zoals een Mercedes-Benz G-Klasse.

Wil jij een crossover kopen? Dan heb je heel wat keuze tussen verschillende merken. Bijna alle merken verkopen een crossover, dat zijn dus kleinere SUV's met minder off-road capaciteiten. Een crossover heeft als voordeel dat je hoger zit dan een equivalent kleine wagen. Een goed voorbeeld is de BMW 1 reeks, een kleine wagen. Of een BMW X1, een crossover. Vanbinnen zijn beide auto's even ruim, maar met de X1 heb je een hogere zit. Om alle crossovers te bekijken kan je verder scrollen naar beneden, of je kunt ook meteen naar de autozoekmachine gaan.

Is een crossover een financieel goede keuze? Je betaalt altijd wat meer voor een crossover tegenover een equivalent auto met een lagere zit. Een voorbeeld is de BMW X1 en de BMW 1 Reeks. Het verschil in prijs voor een X1 en 1 Reeks is ruim 2.000 euro. Toch heeft de X1 een iets groter kofferbak en is er binnenin wat meer ruimte voor iedereen. Op zich is een crossover zeker een correct financieel keuze, je betaalt meer voor een crossover maar je krijgt ook meer. Maar, op lange termijn betaal je wel meer voor een crossover. Doordat het minder gestroomlijnd is en grotere banden heeft, is het minder efficient dan een equivalent auto met lage zit. Daarmee betaal je meer rijtaks door de hogere CO2 en sta je ook vaker aan de pomp.

Wat wel een positief element is bij een crossover is de ziitpositie. In een normale auto met lage zit, liggen je benen hoog. Dit zorgt voor een zeer oncomfortabel rijpositie. Zeker bij lange ritten krijg je eerst last aan je benen. Met een crossover zit je veel ergonomischer door de hoge zit. Je benen wijzen naar beneden, net zoals je op een normale stoel zit. Dit verschil tussen een crossover en een normale auto is het meest merkbare.

Is een crossover veiliger? In sommige gevallen is een crossover veiliger maar niet altijd, ten eerste is het van belang dat je een ongeval moet kunnen vermijden. Een auto met lage zit heeft een lager zwaartepunt, waardoor je stabieler en gecontroleerd een obstakel kan vermijden. Bij een ongeval is de kreukelzone van belang. Een auto met een lange neus, heeft een groter kreukelzone om alle energie op te vangen. Hoe langer de auto vooraan, hoe veiliger de auto kan zijn. De hoogte maakt in de meeste gevallen veel minder uit. Enkel bij een aanrijding op bijvoorbeel een hoog voorwerp zoals de aanhanger van een vrachtwagen, zou je liever met een hogere auto er tegenaan rijden. Met een lagere auto heb je de kans dat je onder de aanhanger kan botsen, waardoor de aanhanger door de voorruit kan doorboren....dan heb je toch liever een hoger auto.

Een crossover kiezen is een bewust goede keuze. Ze zijn veel aangenamer bij lange ritten, ze zijn wat ruimer dan een equivalent auto met lage zit. Ten slotten zien ze er ook heel aantrekkelijk uit. Via de mycarena autozoekmachine vind je tal van SUV deals. In de lijst onderaan vind je alle SUV's beschikbaar op de mycarena autozoekmachine, zie hier meteen hoeveel korting je maximaal kan krijgen per model.