4x4 kopen? Vind hier een overzicht van alle modellen

Op zoek naar een 4x4? Bekijk hier een overzicht van alle modellen onmiddelijk beschikbaar via de mycarena autozoekmachine!
Een 4x4 is een auto waarbij alle 4 wielen aangedreven worden. Maar in de meeste gevallen wordt een het woord 4x4 vergeleken met een SUV.

Technish gezien, is een 4x4 niet persé een SUV en omgekeerd. Heel wat 4x4 auto's zijn geen SUV's, vooral elektrische wagens met twee motoren hebben een vierwielaandrijving. Ook in heel wat sportwagens heeft men 4x4.

Het voornaamste voordeel van een 4x4 is tractie. Doordat alle vier wielen worden aangedreven kan de motor op alle wielen kracht uitvoeren. Hiermee wordt kracht van de motor beter verdeeld, in plaats van twee wielen. Ook tijdens het bochtenwerk is een auto met vierwielaandrijving veel stabieler. Intelligente computers kunnen een specfiek hoeveelheid aan kracht aan bepaalde wielen geven om zo met maximum aan tractie een bocht te nemen. De modernste technologie in vierwielaandrijving is koppelvectoring (torque vectoring), een technologie die wordt toegepast in differentiëlen van auto's en waarmee het koppel naar elke halve as kan worden aangepast met een elektronisch systeem. Dit wordt nog beter toegepast in elektrische voertuigen waarbij je preciezer koppel naar een wiel kan worden gestuurd.

De Rimac Nevera is een ideaal voorbeeld van hoe geavanceerd 4x4 kan zijn. De sportwagen is in staat om alle kracht, 2.360 newtonmeter koppel, enkel op 1 wiel te ontladen. Waarmee de Rimac Nevera een 1 wiel burnout kan doen.

Een 4x4 is dus niet altijd een SUV. Wees dus alert dat de meeste SUV's in dit overzicht onderaan niet een 4x4 is. Goedkopere SUV's zijn meestal voorwielaangedreven. Enkel grote SUV's hebben echt een vierwielaandrijving.

Bijvoorbeeld de Mercedes-Benz G-Klasse is een terreinwagen met 4x4. Dit is een 4x4 van de oude stempel, met een robuuste ophanging, een apart chassis en een hoog zwaartepunt - eigenschappen die hem in het terrein ongelooflijk competent maken.

Bekijk hier onderaan een overzicht van alle SUV's, inclusief SUV's met vierwielaandrijving. Via de mycarena autozoekmachine vind je meteen de beste deal terug!